Novinari skreću pažnju na potrebu odgovornog izvještavanja u skladu sa principima novinarske etike!

Novinari skreću pažnju na potrebu odgovornog izvještavanja u skladu sa principima novinarske etike!

Danas je u organizaciji Društva novinara BiH, a prema nastaloj situaciji suočavanja novinara i medija sa pandemijom coronavirusa (Covid 19), održan sastanak sa novinarkama inovinarima nekih od vodećih medija u Bosni i Hercegovini. Sastanku su pored novinara prisustvovali predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, Vijeća za štampu Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva zdravstva.

Prvenstveno zamišljeno kao Panel diskusija: „Odgovornost medija u doba krize“, zbog trenutnih ograničenja u organizaciji manifestacija, održana je vanredni radni sastanak u okviru iste teme. Sastanku su prisustvovali ključni predstavnici novinarske struke.

Skrenuta je pažnja na vjerodostojnost i stručnost izvora informacija. Novinari su se također založili da se poštuju odluke o sigurnosti uposlenih, te su se u tom smislu dogovorili da se smanji broj novinarskih ekipa na samim događajima, a da se informacije solidarno dijele i objavljuju.

Uz podršku svim vladinim i nevladinim zalaganjima u nastaloj situaciji, te okrenutost novinara prema vjerodostojnosti informacije, novinari su posebno naglasili svoju opredijeljenost prema građanima i plasmanu informacija koje su vjerodostojne i osiguravaju pravovremeno informiranje i sprječavanje panike i straha.

Sastanak je održan uz pomoć ambasade Narodne Republike Kine u BiH.