Preminuo bivši predsjednik Društva novinara BiH Mladen Bošnjak

Mladen Bošnjak (1959-2021)

„ Znaš volio bih da ti ovo ne moram javiti, ali otišao je Mlađo “, napisao je samo ovo jučer poslijepodne u kratkoj poruci Nikica , s kojim sam proteklih dana dijelila nadu da će naš Mlađo uspjeti pobijediti u borbi sa nesretnim Covidom-19, jer mnoge je bitke on dobio. Iako su bile male šanse, barem po onome što su govorili ljekari, jer s Mladenom nismo mogli komunicirati, tinjao je onaj tračak nade, posebno jer je čak i prvu dozu vakcine primio.

A onda su uslijedili pozivi, kratki,“ Jest otišao je “ kaže Goran, potvrđuje Faruk, Musa, Mirza, Verica.I onda tišina,u kojoj samo misli putuju do Ljubuškog, gdje u njegovoj rodnoj kući majka Ruža, čeka da sa Mladenom krene na put ka groblju Jabuka, gdje će se ovaj vječiti putnik zaustavljen u 62-oj godini , zauvijek skrasiti.

Jer od svoje 62 godine ,Mlađo je barem 45 iz Ljubuškog kretao na sve četiri strane svijeta.Putovao,družio se i svima s kojima je nesebično dijelio svoju opčinjenost životom, podastirao priče iz čudesne prošlosti i sadašnjosti rodnog kraja i Hercegovine,one opore,ali tople,koju je neizmjerno volio i čiji je najpouzdaniji hroničar bio.Baš kao što je volio ljude sa kojima se družio i bio im prijatelj.

Potvrđivao je to u brojnim tekstovima, analizama, reportažama, ali i gostovanjima u brojnim medijima ,pišući, ali i govoreći strastveno kako o političkim dešavanjima, životu ili sportu.Malo je onih koji se danas kao novinari potpisuju a koji su sa Mlađom o bilo čemu,mogli i neriješeno.Jer,Mladen je bio enciklopedija koja hoda.

Sigurni smo da će i na onom drugom, kažu boljem mjestu, naš Mladen ,nastaviti tako,družiti se,učiti i pisati.Čekajući nas ostale,pa da gore zajedno,ponovo organiziramo manifestacije na kojima ćemo birati najbolje novinare.

Putuj Mlađo i vidimo se.

Nađa Ridžić

u ime Upravnog odbora Društva novinara BiH