Zakonski regulirati cyber prostor na nivou BiH

Predstavnici najznačajnijih medija u BiH pozvali su relevantne institucije i organizacije da zakonski reguliraju medijski prostor u BiH prema evropskim standardima.


Naime, Društvo novinara BiH, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, organiziralo je na Vlašiću u protekla dva dana okrugli sto pod nazivom „Mediji u kampanji“, prenosi Fena.

- Svjedoci smo da u BiH svaku izbornu godinu obilježava sve prljavija kampanja, u kojoj uz jezik mržnje, političke optužbe, prijetnje i stvaranje atmosfere straha u javnosti, mediji nerijetko postanu sredstvo ili žrtva političkih obračuna. Iako je do narednih općih izbora ostalo više od godinu dana, predstavnici domaćih javnih i komercijalnih medija smatraju da je pravo vrijeme da se o političkim i ekonomskim pritiscima na medije u kampanji, te govoru mržnje u javnosti (medijima), kao i očuvanju profesionalnih standarda razgovara u krugu kolega novinara - navodi se u zaključcima.

Upozoreno je na veliki problem zakonski nereguliranog cyber prostora (portali, društvene mreže, blogovi...), a koji se često koristi u svrhu manipulacije i propagande.

- Pozivamo sve koji se moraju baviti ovom problematikom da zakonski reguliraju cyber prostor na nivou BiH - poručeno je.

Misija OSCE-a u BiH podržala je ovu inicijativu Društva novinara BiH da se produbi diskusija o govoru mržnje u javnoj sferi, kao i o profesionalnim standardima izvještavanja, kazala je glasnovornica Misije OSCE-a Željka Šulc.

- Nadamo se da će se preporuke s ovog i sličnih skupova uvažiti, te da će se kompletno društvo u BiH angažirati na smanjenju prisustva govora mržnje u javnom prostoru - izjavila je Šulc.