Dodjeljena priznanja NOVINAR BiH za 2016. godinu

VIDEO+FOTO: Dodjeljena priznanja NOVINAR BiH za 2016. godinu – Društvo novinara BIH je sinoć u Zenici upriličilo dodjelu nagrada Novinar BIH za 2016. godinu, kao i Okrugli sto o novinarstvu, koji je ranije održan u Hotelu Zenica.


Nagrade su dodjeljivane u pet kategorija:


Pisani mediji – Oslobođenje


TV novinarstvo – Direktor N1 Sarajevo i urednik emisije Pressing, Amir Zukić


Radijsko novnarstvo – Enver Šadinlija


Životno djelo – Atah Mahić


Nagrada za novinara 2016. godine – CIN – Jasna Fehatović i Azhar Kalamujić


Dodjela nagrada: https://www.youtube.com/watch?v=v2_3B_EJtaA


Pogledajte i dio atmosfere “iza scene” sa Dodjele priznanja: https://www.youtube.com/watch?v=VbKrsIeozm8


Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Jasna Fetahović i Azhar Kalamujić dobili su nagradu Društva novinara Bosne i Hercegovine (BiH) „Novinar godine 2016.“.


Nagrada je dodijeljena za tekstove i video priče o kompaniji „Bosnalijek“, uz posebno izdvajanje priče „Koliko tableta košta Bosnalijek“. Novinari su istražili kako su ruski ulagači preuzeli upravljanje nad najvećom farmaceutskom kompanijom u BiH, preuzevši većinski paket dionica za 32 miliona KM. Novi vlasnici „Bosnalijeka“ su dvije godine kasnije bankrotirali, ostajući dužni sarajevskoj tvornici lijekova gotovo onoliko koliko su uložili u njenu kupovinu.


Nagradu Društva novinara BiH za printano novinarstvo dobila je redakcija „Oslobođenja“. U kategoriji radijskog novinarstva nagrađen je novinar Radija Federacije BiH Enver Šadinlija, a za televizijsko novinarstvo Amir Zukić, direktor Televizije N1 za BiH i urednik emisije „Pressing“.


Nagradu za životno djelo je dobio novinar Atah Mahić.


Ovo je 22. dodjela nagrada u organizaciji Društva novinara BiH.


CIN je u 2016. godini objavio još tri istraživanja o „Bosnalijeku“. Novinari su istražili kako su ruski ulagači dionice „Bosnalijeka“ kupovali na nedozvoljen način, posredstvom luksemburškog offshore fonda „Haden“.


CIN je istražio i kako je dio novca sumnjivog porijekla kojim su kupljene dionice „Bosnalijeka“ prebačen preko računa u sarajevskoj „Sberbanci“, te o šteti koja je „Bosnalijeku“ nanesena dok je njome rukovodio bivši direktor Edin Arslanagić.


Jedno od istraživanja o ovoj kompaniji na kojem je Fetahović radila nagrađeno je i u Moldaviji. Fetahović, novinari RISE Moldova Dumitru Lazur i Olga Ceaglei, te regionalna urednica Projekta izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) Miranda Patrucić dobili su u decembru 2016. godine treću nagradu UNDP-a Moldavija za istraživačko novinarstvo.


Oni su istraživali kako su sarajevska tvornica lijekova „Bosnalijek“ i farmaceutska kompanija „Dita Estfarm“ sarađivale u Moldaviji, gdje su prodavale lijekove vrijedne skoro pet miliona KM.