Povećan broj objava govora mržnje

Predsjednik Društva novinara Bosne i Hercegovine Faruk Zupčević ocijenio je da se mnogo govori o mržnji u medijima, ali da taj segment nije u potpunosti definisan i zakonski regulisan.

On je to kazao na okruglom stolu na temu “Govor mržnje u medijima”, koji se održao na Vlašiću u organizaciji Društva novinara BiH i Misije OSCE-a u BiH.

Teme o kojima je razgovarano su “Govor mržnje u javnosti i medijima”, “Govor mržnje – definicija i zakonska /samo/regulacija” te “Uloga i odgovornost medija/u borbi ili za širenje govora mržnje”.

Zupčević je istakao da je anonimnost i osjećaj fizičke sigurnosti tokom korištenja interneta u posljednje vrijeme povećao broj objava govora mržnje u BiH. Učesnici okruglog stola su pokušali iznaći odgovore na pitanja kako i na koji način preventirati govor mržnje, ali i odgovorno korištenje interneta kod mladih, kao i svih vidova komunikacije izazvanih porastom novih tehnika i tehnologija.

Glasnogovornik Misije OSCE-a u BiH Zlatan Musić istakao je da su prepoznali problem govora mržnje u medijima, zbog čega su se i odlučili podržati inicijativu Društva novinara BiH da razgovaraju o toj temi.

Smatra da je prije i tokom predizborne kampanje za opće izbore u BiH evidentan porast govora mržnje u javnom prostoru unutar medijske sfere, te da je potrebno prvenstveno prepoznati taj problem te iznaći način da se taj čin sankcioniše.

Musić je naglasio da govor mržnje potiče dugoročne posljedice za bh. društvo te da je potrebno raditi i podići svijest građana da govor mržnje ne donosi ništa dobro te da ne pruža mogućnost građanima da donesu dobre odluke.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac podržala je održavanje okruglog stola, a u njeno ime prvog dana skupa se obratila glasnogovornica tog ministarstva Sanja Škuletić-Malagić koja je istakla potrebu dijaloga, tolerancije razumijevanja, prihvatanja drugog i drugačijeg, a posebno potrebu samokritičnog preispitivanja vlastitih ubjeđenja.

Učesnici dvodnevnog okruglog stola na Vlašiću su, pored predstavnika Društva novinara BiH, predstavnici nekih od glavnih medija u BiH: FENA, BHRT, ATV, Al Jazeera, RTRS, Agencija Patria, Dani, N1 i drugi, kao i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Koalicije “Pod lupom”, “RAK-a”, te profesori Nermina Mujagić (Sarajevo), Miodrag Živanović (Banja Luka) i Slavo Kukić (Mostar).