Društvo novinara BiH podržalo protest banjalučkih kolega zbog slučaja Kovačević

Društvo novinara BiH dalo je punu podršku kolegama koje su se okupile danas u Banjoj Luci kako bi još jednom izrazile podršku novinaru BNTV Vladimiru Kovačeviću, koji 26. augusta bio žrtva brutalnog napada metalnim palicama u Banjoj Luci.

Smatramo nedopustivim da slučaj napada na kolegu Kovačevića nije riješen ni dva mjeseca od napada koji se dogodio nakon što je obavio radni zadatak na protestima 'Pravda za Davida'.  Društva novinara skreće pažnju da nerješavanje ovog, jednog u nizu slučajeva napada na novinare u BiH ne samo da još jednom dovodi u pitanje kredibilitet institucija za provođenje zakona u Republici Srpskoj i BiH u cjelini, već izaziva opravdanju sumnju da li ove institucije zaista žele riješiti slučaj koji se zbog svoje brutalnosti može okarakterizirati i kao pokušaj ubistva.

Podsjećamo da je Društvo novinara upravo podržalo globalnu akciju Međunarodne federacije novinara (IFJ)  za okončanje nekažnjivosti za zločine protiv novinara. Kampanja ima za cilj da vlade postanu odgovorne za evidenciju u borbi protiv nekažnjivosti i da osude sva krivična djela nad novinarima koja ostaju nekažnjena.