Društvo novinara BiH, u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava

Društvo novinara BiH, u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. decembra, na dan kada je 1948. godine Generalna skupština UN-a usvojila Opću deklaraciju o pravima čovjeka, podsjeća da je "pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, koja uključuje pravo na širenje ideja putem bilo kojeg medija" sastavni dio Deklaracije.

Nažalost, navodi se u saopćenju iz ovog društva, svjedoci smo da je u godini koja je na izmaku u BiH došlo do drastičnog pogoršanja stanja kada je u pitanju ovaj segment iz Opće deklaracije o pravima čovjeka. To se posebno odnosi na sve veći broj napada na novinare, uključujući slučajeve ozbiljnih prijetnji i teškog fizičkog nasilja.

- Društvo novinara BiH je veliki dio svojih aktivnosti ove godine posvetilo upravo reagirajući na ove slučajeve nasilja i pomažući napadnutim kolegama koliko je to bilo našoj moći. Podsjećamo samo na neke od najtežih slučajeva nasilja nad novinarima ove godine u BiH: fizički napad na naše kolege sa portala Klix.ba i Al Jazeere Balkans Kemala Softića i Mirsada Bukvića na demonstracijama grupe boraca u Sarajevu 26. jula, napad grupe od desetak maskiranih napadača u Konjicu na ekipu BHT-a koja se vraćala sa utakmice Široki Brijeg – Sloboda, pri čemu je povrijeđen vozač, a na vozilu pričinjena materijalna šteta, teško premlaćivanje koje se može okarakterizirati i kao pokušaj ubistva kolege sa BNTV Vladimira Kovačevića u Banjoj Luci 26. augusta dok se vraćao sa izvještavanja sa skupa "Pravda za Davida", a ozbiljne prijetnje upućivane su kolegama sa BNTV koji su nazivani izdajnicima, Gloriji Lujanović sa portala Dnevnik.ba, novinaru iz Visokog Adnanu Jašarspahiću, ekipi portala Bljesak tokom izvještavanja sa protesta boraca na demonstracijama i drugima - navodi se u saopćenju. 

Ono je što je bila karakteristika svih ovih napada je blaga, neadekvatna i prespora reakcija institucija za provođenje zakona, čime se stvara dojam da je napad na novinare društveno prihvatljiv čin i da počinioci mogu proći nekažnjeno ili sa smiješno blagim kaznama. Ako se svemu ovome doda sve lošiji materijalni položaj novinara, neuređenost regulative posebno kada su u opitanju internet mediji i društvene mreže, pristisci na medije sa pozicija političke i ekonomske moći sa žaljenjem se može konstatirati da novinarska zajednica u BiH nema mnogo razloga za slavlje na Međunarodni dan ljudskih prava.

- A bez slobode izražavanja i slobode medija ne mogu se zamisliti niti ostala ljudska prava iz Opće deklaracije. Zato ovim povodom apeliramo na medijsku zajednicu u BiH da u narednom periodu, zajedno pokušamo riješiti bar dio problema koji nas pritiskaju i tamo pomognemo u realizaciji ciljeva postavljenih još davne 1948. godine u Općoj deklaraciji - saopćeno je iz Društva novinara BiH.