Društvo novinara BiH osuđuju napad na ekipu RTRS-a

Društvo novinara BiH osuđuju napad na ekipu RTRS-a u neposrednoj blizini zgrade Predsjedništva BiH, koji se dogodio u četvrtak, 10. januara.

Prema dostupnim informacijama, vozaču RTRS-a Slobodanu Vaskoviću, koji je u automobilu čekao ekipu koja je pratila konferenciju za novinare u Predsjedništvu BiH, prišlo je nepoznato lice i uz psovke i uvrede udarilo nogom službeni automobil RTRS-a i pljunulo u staklo na vozačevim vratima.

Slučaj je prijavljen MUP-u Kantona Sarajevo.

Društvo novinara BiH još jednom upozorava na trend učestalih napada na predstavnike medija u BiH, odnosno da pojedinci svoje neslaganje sa određenom politikom iskazuju napadajući, sve agresivnije, novinare i medijske radnike.

S obzirom da se incident dogodio u neposrednoj blizini Predsjedništva BiH, ali i zgrade MUP-a Kantona Sarajevo, od velike je važnosti da se napadač što prije identificira i procesuira, jer smatramo da je upravo nepoduzimanje adekvatnih mjera protiv napadača na medije jedan od glavnih uzroka negativnog trenda napada na medije. Također, insitucije države BiH, ali i drugh nivoa vlasti, moraju više povesti računa o sigurnosti medijskih radnika, jer napadi na medije u neposrednoj blizini institucija u kojima se održavaju press konferencije ugrožavaju i njihov kredibilitet.