Novinari u BiH sve češće žrtve raznih oblika nasilja

Društvo novinara BiH najoštrije osuđuje današnji nasrtaj predsjednika OO SDA Novi Grad Sarajevo Huseina Ćesira na fotoreportera portala Žurnal Adija Kebu, saopćilo je Društvo novinara.

Naime, navodi se, fotograf se nalazio na radnom zadatku, fotografirao je ulaz u firmu Bosnaplast, o čijem poslovanju je ovaj portal izvještavao. U trenutku nasrtaja Kebo se nalazio na trotoaru preko puta firme, na javnoj površini.

Snimak incidenta, tokom kojeg je Ćesir odgurivao fotoreportera i pokušavao mu oduzeti kameru, zabilježen je na video snimku koji se može vidjeti na Žurnalovom portalu.

Društvo novinara BiH traži od organa za provođenje zakona da poduzmu zakonom predviđene mjere za ovakav napad, a od političke stranke kojoj Ćesir pripada da osudi njegovo ponašanje.

- Na kraju, upozoravamo javnost da su novinari u BiH sve češće žrtve raznih oblika nasilja, te pozivamo institucije za provođenje zakona, političke strukture i javnost u cjelini da je posljednji čas da se ovaj trend zaustavi i spriječi potpuni kolaps slobode izražavanja kao jednog od osnovnih preduvjeta demokratije - saopćeno je iz Društva novinara BiH.