Sindikat radnika JP RTV Zenica

Društvu novinara Bosne i Hercegovine pismom su se obratili iz Sindikata radnika JP RTV Zenica (potpisnik pisma je predsjednik Sindikata ove medijske kuće Benjamin Mostić) u kojem su objasnili da su izloženi pritiscima, cenzuri i drugim oblicima direktnog miješanja u rad novinara, uključujući i svakodnevno filtriranje sadržaja informativnog programa u skladu sa interesima političke opcije na čijem čelu je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

DNBiH osuđuje ovakvo tretiranje zaposlenika RTV Zenica od menadžmenta ove kuće i miješanja u rad novinara od Gradske uprave. Treba sačuvati dignitet novinarske struke te obezbjediti uslove za bezbjedan i profesionalan rad.

Iz Sindikata objašnjavaju kako je Kasumović u programu “uživo” na Televiziji Zenica 20. marta 2019. godine, “nepodobne novinare” označio “starim kadrovima koji su navikli da ih iz centrale SDA nazovu i kažu: to objavljujte!”. Stari kadar su, kažu iz Sindikata ove medijske kuće, novinari koji u ovom mediju rade 20 godina i više, pored nekoliko novinara – pripravnika i tehničkog osoblja koje je u tzv. A produkcijskom timu direktora RTVZenica Nandina Škrbića.

Pritisak na radnike RTV Zenica je najava mogućnosti “otvaranja” novog preduzeća “Centar za informisanje, promociju i kulturu Grada Zenica” u koji bi navodno trebali preći ljudi iz tzv. “A tima”.

Brojni su i primjeri nepolitičkih pritisaka od strane Uprave RTV Zenica prema radnicima: mobing na koji se oglušuju, postavljanje nadzornih kamera, stranačko zapošljavanje bez konkursa, imenovanja podobnih urednika i producenata bez stručne spreme i ugovora o toj poziciji, zastrašivanje prema novinarima/kama koji se pobune, nametanje novog Pravilnika o radu i Sistematizacije koji se po mnogim stavkama “kosi” sa Zakonom o radu Federacije BiH.

Dodatni pritisak je činjenica da je za devetero radnika koji su tužili firmu za razliku u plaćama, firma još uvijek nije isplatila februarsku plaću, za razliku od njihovih kolega koji nisu podnijeli tužbu.

 

Sarajevo, 28.03.2019. god. DNBIH