Društvo novinara BiH - Sve teži položaj novinara i medija u BiH

Društvo novinara BiH, kao najstarija strukovna novinarska organizacija u BiH, danas će obilježiti 3. maj, Svjetski dan slobode medija, tradicionalnom, 24. po redu manifestacijom "Novinar godine", koja će biti održana u Sarajevu

Nagrade se dodjeljuju u pet kategorija: Novinar godine, za pisano novinarstvo, radijsko novinarstvo, TV novinarstvo i Nagrada za životno djelo.

Stručni žiri je nakon dugotrajne analize prispjelih prijava donio odluke o nagradama.

Za ove nagrade uvijek postoji veliki interes, zbog toga možemo reći da se radi o najznačajnijim novinarskim nagradama u BiH.  Ove godine biti će dodijeljena posebna priznanja institucijama i pojedincima  koji su pomogli održavanje manifestacije i rad Društva novinara BiH u proteklom periodu. 

Nažalost- Svjetski dan slobode medija ujedno je prilika da se ukaže na sve teži položaj novinara i medija u BiH.

Broj napada na predstavnike medija u proteklih godinu dana je, ne samo uvećan, već su napadi bili sve brutalniji, uključujući jedan pokušaj ubistva (Slučaj napada na kolegu Vladimira Kovačevića u Banjoj Luci).

Podsjećamo samo na neke od najtežih slučajeva: pritisaka, odnosno optužbi - protiv novinara BNTV koje je upućivao tadašnji predsjednik RS, a danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik; huliganski napad na ekipu BHRT u Konjicu; napad na fotoreportera portala Klix i Al Jazeere na  demonstracijama dijela bivših boraca u Sarajevu; vulgarni pozovi na linč putem  društvenih mreža novinarke portala Dnevnik.ba Glorije Lujanović; već spomenuti pokušaj ubistva kolege Kovačevića u Banjoj Luci; opasne prijetnje koje su u više navrata upućivane kolegama iz Visokog Adnanu Jašarspahiću i  Dariju Božiću od načelnice Općine Visoko Amre Babić i njenih sinova.

Tu je i privođenje na “ informativni razgovor ” kolege Vladimira Šuška od MUP-a RS; napad na ekipu RTRS-a ispred zgrade Predsjedništva BiH; istup zastupnika u Skupštini KS Damira Nikšića koji je novinare nazvao lešinarima;  prijetnje smrću uredniku BHT 1 Marku Radoji; prijetnje smrću novinarki „ EuroBlica “ i portala Srpskainfo Milkici Milojević; i zaključno sa nasrtajem predsjednika OO SDA Novi Grad Sarajevo Huse Ćesira na “kameru” portala Žurnal i pozive da Društvo novinara BiH isključi iz svojih redova one koji “neprofesionalno rade”.

Činjenica je da institucije za provođenje zakona na ove napade reagiraju mlako, često i nikako. Zato upozoravamo, da napadi na predstavnike medija postaju društveno prihvatljiva norma. Upozoravamo na to da su napadači na medije često nosioci političke i društvene moći i da nekažnjavanje takvih napada ugrožava sam demokratski poredak, tačnije stvara preduvjete za nekontroliranu vladavinu pojedinaca i elita koji za svoje postupke ne moraju onda odgovarati građanima koji ih biraju.

Nije utješno, to što prema posljednjim podacima Reportera bez granica, BiH stoji bolje od susjeda, čak i onih zemalja, poput Hrvatske, koje su članice Evropske unije. Sve nam to više govori o tome da u BiH ima dovoljno onih koji uprkos svim problemima i prijetnjama još časno rade svoj posao i uspijevaju obavijestiti javnost profesionalno i nepristrasno. 

Na kraju ukazujemo na jedan paradoks. Mediji u BiH su izvještavali o protestima i borbi svih radničkih i socijalnih kategorija. Bez medija mnogi od tih zahtjeva nikad ne bi bili realizirani, a skoro nikad ne govorimo o tome kakav je naš položaj.

Napominjemo da je posebno nejasno stanje u internet medijima, jer mnogi od njih nisu ni registrirani kao mediji, „ne znamo ko tamo radi, kakve su im plaće...“

Ističemo i problem stanja u malim sredinama, katastrofalno male plate, i neriješen status. Pojava internet medija ugrožava tradicionalne medije, a nismo sigurni da mnogi imaju adekvatan odgovor. Opet, na medijskoj je zajednici da pokrene ovu borbu. Niko osim nas samih, neće nam pomoći da poboljšamo svoj položaj.