Svakodnevni napadi na novinare se nastavljaju

Nepune dvije sedmice otkako je u BiH i cijelom svijetu svečano obilježen Svjetski dan slobode medija, u Bosni i Hercegovini se dogodio novi slučaj ozbiljnog napada na predsatavnike medija.

Radio-televizija Tuzlanskog kantona obavijestila je Društvo novinara BiH da je njen snimatelj Ademir Mešanović napadnut u utorak, 12. Maja, prilikom obavljanja radnog zadatka u površinskom kopu Šikulje. U dopisu RTV Tuzlanskog kantona se navodi da su kolegu Mešanovića napali pripadnici obezbjeđenja površinskog kopa, a tom prilikom je oštećena i kamera.

Budući da je o slučaju obaviještena i policija, pozivamo institucije za provođenje zakona da slučaj shvate krajnje ozbiljno i konačno svojim radom pokažu da i novinari u BiH uživaju pravo na zaštitu kao i ostali građani.

Napadi na predstavnike medija su, nažalost, postali dio sumorne bh. svakodnevnice, a zbog toleriranja od strane nosilaca političke moći i neadekvatnih reakcija pravosuđa u BiH se sve više sužava prostor medijske slobode kao jednog od temelja demokratskog društva.