Društvo novinara BiH osuđuje napad na novinare u Mostaru

Društvo novinara BiH izražava zabrinutost što nakon napada na novinare u Mostaru pojedini pripadnici agencija za provođenje zakona, umjesto da vrše svoju funkciju zaštite građana, putem društvenih mreža opravdavaju nasilje.

Društvo novinara BiH podsjeća da se napad dogodio jučer dok su novinari izvještavali o bacanju eksplozivne naprave na kuću i poslovni objekt porodice Husić.

Tom prilikom, dodaje se u saopćenju, vlasnici mesnice Husić su fizički napali i novinarku Dnevnog avaza Melihu Smajkić iz Mostara, a verbalne prijetnje upućene su novinarima portala Klix i Bljesak.

Vlasnici mesnice su oduzeli mobilni telefon kolegici Husić i prisilili je da izbriše snimljeni materijal. Nakon toga, u raspravi na društvenoj mreži Facebook, između ostalog se oglasio i pripadnik MUP-a HNK Stipo Rotim, koji je u svom komentaru napisao doslovno da slučaj ne treba istraživati i da novinari nisu vrijedni pažnje.

Društvo novinara BiH je u posjedu snimka sporne konverzacije na Facebooku, te ukoliko se zaista potvrdi da se radi o pripadniku MUP-a, zahtijevamo od nadležnih da hitno interveniraju i sankcioniraju počinioca.

Društvo novinara BiH ponovo naglašava činjenicu da su napadi na novinare u BiH sve učestaliji i bezobzirniji, da se čini da postaju „društveno prihvatljiv“ obrazac ponašanja. Ukoliko u napadima na novinare počnu učestvovati i pripadnici organa za provođenje zakona, bojimo se da će to biti kraj slobode medija u BiH.