Društvo novinara: Provesti istragu zbog prijetnji Martini Mlinarević

Upravnom odboru Društva novinara BiH sa molbom za reakciju se obratila Martina Mlinarević Sopta sa molbom da reagiramo na sve veći broj prijetećih poruka koje dobiva na društvenim mrežama. Martina Mlinarević Sopta je dugogodišnja spisateljica i kolumnistica koja je za 2018. godinu dobitnica posebnog priznanja za rad, angažman i borbu a koje dodjeljuje Društvo novinara BiH kroz manifestaciju “Novinar godine”.

Poruke su upućene nakon Martinine objave na društvenoj mreži da je njen nastup na Evergreen Festu u Čitluku otkazan zbog, kako je navela, prijetnji ljudi iz ovog grada i sponzora festivala. Ona je na društvenoj mreži govorila o važnosti ovog festivala, ali i o problemima koje je u dijelovima Hercegovine ranije imala zbog svojih javno iznesenih stavova. U porukama koje dobiva, direktno se vrijeđa kao žena, ali i kao osoba kojoj je dijagnosticiran karcinom. Sve ovo utiče i na normalan život kompletne porodice, a posebno na dijete. Društvo novinara BiH poziva nadležne organe da se provede istraga, obzirom da se vlasnici profila na društvenim mrežama mogu identificirati.

Vrijeđanje na društvenim mrežama nije sloboda govora te je neophodno da nadležni organi obrate pažnju i ovakav govor tretiraju u skladu sa Zakonima FBiH. Takođe apeliramo na Vijeće za štampu da se poduzmu sve moguće zakonske i demokratske aktivnosti kojim će se korisnici društvenih mreža a posebno novinari koji društvene mreže koriste kao kanale komunikacije sa javnostima što je moguće više zaštite od svih vrsta nasrtaja, a posebno uključujući – govor mržnje. Javnost u BiH mora da shvati da se nesuglasice u demokratskim društvima rješavaju dijalogom, a ne prijetnjama.