Društvo novinara BiH /Association of Journalists of Bosnia &Herzegovina

Društvo novinara BiH pozvalo je sve medijske kuće i novinare u BiH da odgovorno izvještavaju o širenju koronavirusa, te da ne objavljuju neprovjerene informacije koje jedino mogu poticati nepotrebnu paniku među stanovništvom.

Također, pozivaju kolege da odgovornim izvještavanjem, na osnovu provjerenih činjenica i u skladu s principima novinarske etike, daju doprinos u borbi protiv bolesti umjesto da senzacionalističkim pristupom samo pogoršavaju situaciju.

Uputili su i apel medijima da izbjegavaju izvještavanje na način da se stvara neprijateljstvo prema čitavim narodima kod kojih se bolest proširila.

- Budući da su novinari grupa koja je među najizloženijim riziku od infekcije, apeliramo na poslodavce i urednike da osiguraju osnovnu zaštitu novinara, snimatelja i fotoreportera kad ih šalju na zadatke, posebno u ambulante i bolnice - saopćeno je iz Društva novinara BiH.

_________________________________________________________________________

Journalists Association of Bosnia-Herzegovina has called on all media outlets and journalists in BiH to report responsibly on the spread of coronavirus and not to publish unverified information that can only cause unnecessary panic among the population.  

They also urge colleagues to make responsible contributions based on proven facts and in accordance with principles of journalistic ethics, to contribute to the fight against disease, rather than merely aggravate the situation with a sensationalist approach.

They also urged the media to avoid reporting in a way that creates hostility to entire nations in which the disease has spread.

As journalists are among groups mostly exposed to risk of infection, we urge employers and editors to provide basic protection for journalists and photojournalists when they are sent to assignments, especially to ambulances and hospitals, it is said in a statement from the Association of Journalists of Bosnia-Herzegovina.