Društvo novinara BiH: Prijetnje novinarima su prijetnje po život

Društvo Novinara Bosne i Hercegovine,smatra da se fizički napad na naše kolege Mirsada Bukvića i Kemala Softića,od strane grupe bivših boraca, ne smije posmatrati samo kao atak na novinarske slobode,nego i na živote ne samo njih dvojice,dok su radili svoje posao,nego na sve nas..Ovu tvrdnju najiluzornije potvrđuje samo jedna rečenica u nizu izrečenih prijetnji upućenih telefonom u redakciju portala Klix, a ona glasi:„Gdje vas budemo hvatali na ulici ,glave ćemo vam kidati“.

Znači li to da su pojedinci,za koje država tek treba da utvrdi zaslužuju li pravo koje propisuje netom usvojeni Zakon,a za koji sredstva trebaju osigurati oni koji rade,nama spremni ne samo uskratiti pravo na rad,nego i na život? I nije ovo prvi put. 

Društvo Novinara,će pratiti istragu u ovom slučaju i tražiti da se napad na kolege Bukvića i Softića,kvalificira kao prijetnja životu., a ne samo novinarskim slobodama, a kolege u svim medijima u Bosni i Hercegovini,pozivamo da samo radimo svoj posao i ne ustuknemo pred prijetnjama., jer samo istinom,sačuvat ćemo kako dostojanstvo profesije,tako i živote.