Društvo novinara BiH najoštrije osuđuje posljednji napad na ekipu BHT-a u Konjicu

Naime, u ponedjeljak navečer grupa od desetak maskiranih napadača napala je u Konjicu ekipu BHT-a koja se vraćala sa utakmice Široki Brijeg – Sloboda, pri čemu je povrijeđen vozač, a na vozilu pričinjena materijalna šteta.

- Ono što u ovom trenutku očekujemo je da nadležne policijske i pravosudne institucije brzo otkriju i primjereno kazne počinioce, odnosno da počnu raditi svoj posao kada su u pitanju mediji –

Društvo novinara BiH sa zabrinutošću konstatira kako je proteklih mjeseci ne samo povećan broj napada na predstavnike medija, već posebno zabrinjava njihova brutalnost, odnosno fizičko obračuvanje sa medijskim radnicima i pozivi na linč neistomišljenika u medijima, posebno putem društvenih mreža.

Još jednom apeliramo na sve relevantne institucije da omoguće nesmetan rad medijima i osiguraju elementarne uvjete za njihov rad. Sloboda medija je jedan od temelja slobodnog društva i onemogućavanje slobodnog rada medijima samo udaljava cijelu zemlju od približavanja evropskim vrijednostima.